Pondělí, 28 dubna, 2025
bydlení

Slinivka patří k podzimu

- Komerční sdělení -aktuality

Jemné sítě pavučin v trávě, které se objevují při rozednění, naznačují postupný příchod podzimu, zatímco mlhavý opar se šíří nad loukami a rybníky. Poslední paprsky slunce zvýrazňují dozrávající ovoce, které září teplými odstíny červené, žluté a modré. Tato kombinace barev, zejména oranžová, vytváří atmosféru pozdního léta a počátku podzimu, což zvláště v tomto období přináší podporu tělu a jeho orgánům.

Přechod z pozdního léta do začátku podzimu často přináší potíže s trávením, žaludkem a slinivkou. Podle principů čínského pentagramu se zdá, že právě tyto dva orgány jsou v této sezóně náchylné k narušení.

Září je měsícem slinivky a sleziny

Navzdory anatomickým rozdílům jsou v čínské medicíně slinivka a slezina spojovány do jednoho celku. Slinivka, fungující jako žláza s vnější i vnitřní sekrecí, ovlivňuje trávení a metabolismus cukrů.

Slezina pak hraje klíčovou roli v obranyschopnosti těla a úzce souvisí s lymfatickým systémem a krvetvorbou. 

V rámci čínského medicínského systému je slinivka spojována se všemi slizničními orgány, včetně střev, dělohy, prostaty, žaludku a jícnu.

Slinivka ovlivňuje ústa a jejich okolí stejně jako sliznice v ústech. Pokud je funkce slinivky a sleziny oslabená, pravděpodobnost výskytu oparů, aftů, zánětů ústních koutků a dalších kožních onemocnění v oblasti úst a jejich okolí se zvyšuje.

Problémy spojené se slinivkou nezahrnují pouze trávicí obtíže, ale zahrnují také časté civilizační onemocnění známé jako cukrovka. Pro další informace o cukrovce se můžete podívat zde.

V průběhu září se zaměřujeme na byliny, které podporují správnou funkci slinivky a celého trávicího traktu. Mezi tyto bylinky patří Měsíček, Pampeliška, Řepík a méně známý, avšak účinný Kondurango.

Jak podpořit?

Během pozdního léta je náš organismus velmi citlivý na vysoký příjem cukru. Doporučuje se omezit konzumaci sladkých potravin a vyhnout se potravinám s přidaným cukrem, včetně cukru z třtiny a jiných typů cukru.

Je vhodné zařadit do jídelníčku sezónní ovoce s přirozeně sladkou chutí, například švestky, hrušky a jablka. Ovoce obsahuje snadno stravitelný cukr a vlákninu.

Pokud se rozhodnete jíst sladké pokrmy, je nejlepší to dělat mezi 9 a 11 hodinou dopolední, kdy je slinivka nejaktivnější a cukry se lépe tráví.

Mějte na paměti, že alkohol je ve skutečnosti také formou cukru. Lidé s oslabenou funkcí slinivky by se měli zcela vyhnout konzumaci alkoholu.

Když hovoříme o slinivce a slezině jako propojených orgánech, je klíčové si uvědomit, že slezina sehrává důležitou roli při podpoře imunitního systému těla.

Už na konci pozdního léta je vhodné začít užívat byliny a doplňky stravy, které přirozeně podporují imunitní systém. Mezi tyto látky mohou patřit houby obsahující beta-glukany, Rakytník, Vřes, Šípek nebo Echinacea.

V tomto období je zvláště důležité vyhýbat se stresu, protože ten může silně ovlivnit funkci slinivky a žaludku, což může vést k bolestem v oblasti solaru plexu, které nejsou způsobeny příjmem potravy.

Přetrvávající stres negativně ovlivňuje fungování sleziny a slinivky, což může vést k různým poruchám imunitního systému, cukrovce, zpětnému toku žaludku, určitým alergiím, trvale zvýšené teplotě a v extrémních případech i k autoimunitním onemocněním.

K pravidelnému snižování stresu se doporučuje cvičení, sport, procházky v přírodě nebo relaxační techniky dýchání. Kromě toho můžete zařadit uklidňující byliny, jako je například Meduňka, Třezalka nebo Rozchodnice.

Pamatujte, že vaše vnitřní orgány mohou být pozitivně ovlivněny prostřednictvím vhodných barev a drahých kamenů. Slinivka je spojována s žlutou barvou a jejími odstíny. Je vhodné nyní obklopovat se žlutými odstíny a preferovat je ve vašem šatníku a jídelníčku. K posílení můžete využívat drahokamy, jako je citrín, žlutý jaspis, malachit nebo rodochrozit.

Vydejte se do přírody a nechte na sebe působit energii a barvy podzimu. Příroda je opravdu nejlepším léčitelem!

Další články autora

Comments

Mohlo by se vám líbit

Reklama

- Komerční sdělení -PR článek